Wiosna to najlepszy czas na oczyszczenie i wzmocnienie wątroby oraz woreczka żółciowego.

Po okresie zimowym, który znamionuje zastój , nadchodzi wiosna która charakteryzuje się wzrostem, ruchem i ekspansją.

Nasza wątroba pracuje 24h na dobę i można wyróżnić tu dwa cykle:

  • regeneracja , której szczyt następuje między 1 a 3 nad ranem . Im bardziej obciążamy naszą watrobę w ciagu dnia nieodpowiednią dietą tym jej nocna regeneracja jest słabsza , Najlepiej jeść lekkostrawną kolację do 19 ,

  • minimum aktywności tego organu to godziny między 13 a 15 , przy problemach z wątrobą w tym czasie występuje intensywna okresowa senność oraz pieczenie oczu , te objawy świadczą o zastojach w naszej wątrobie.

Medycyna chińska w tym okresie zaleca zielone warzywa zwłaszcza liściaste, kiełki, sałaty, świeże zioła, brązowy ryż, gryka, białą rzodkiew , por, cebulę, kapustę, mniszek,

ostre przyprawy – imbir, papryka,czosnek , smak kwaśny jest zalecany ale nie w nadmiarze.

Jakimi ziołami możemy wzmocnić wątrobę?

Ostropest plamisty – 2 razy dzienne 1 łyżka

Mniszek lekarski – w różnej postaci , najlepiej świeże listki zrywane przed kwitnieniem lub kwiaty w postaci sałatek, naparu, soku.

O tej porze roku warto również przeprowadzić gruntowne oczyszczenie wątroby i pęcherzyka żółciowego przy użyciu soli gorzkiej, soku z cytrusów (grejpfrut, cytryna) , oliwy z oliwek.

Kuracja nie jest wskazana dla osób ciężko chorych – może być zbyt obciążająca.

Szczegóły w gabinecie – zapraszamy do rejestracji: 602 211 856

Facebook